En mustig italienare i höst?

Peter har tagit över Robbans formgivarhatt och den förstnämnde har med en varm hand tagit sig an Johan Lidby Vinhandels annons för två läckra viner från Italien.

Vinerna i fråga är Monti Garbi Ripasso 2008 och Sponsà 2009, bägge från producenten Tenuta Sant Antonio i Veneto.

Om Monte Garbi läser vi att:
Jordmånen är kalkdominerad och planteringsdensiteten är 8000 stockar per hektar. Skörden ägde rum i oktober. I januari/februari sker den andra jäsningen (Ripasso) på de fat där Amarone Selezione Antonio Castagnedi jäst under december/januari. Därefter lagrats vinet på 500 liters fat av fransk ek innan buteljering i oktober. Efter buteljeringen lagrades vinet ett år på butelj innan det släpptes till försäljning.

Sponsá framställs enligt följande:
Druvorna kommer från olika vingårdar i Mezzane di Sotto som är det område där Monti Garbi ligger.
All skörd sker för hand och Cabernet Sauvignon delen av vinet torkas under 30 dagar för att därefter pressas och vinifieras. Cabernet får ligga i 6 månader på fat av fransk ek. Därefter görs blenden med Corvina och Rondinella som vinifierats på sedvanligt sätt för att bevara frukt och fräschör.

Som gjort för lite mer robusta rätter i höst, misstänker Raringarna. Det ska testas!

Raring Design | Mosebacke torg 16, 116 20 Stockholm | info@raring.se | www.raring.se | +46 8 694 88 24